Categorieën
Column

Komkommertijd

Vocking op Vrijdag | Valerie verlangt terug naar simpelere tijden in haar (zomer)column

Augustus: de geur van lauwe, slappe patat in een auto met luie ramen. Vroeger sleepte ik nu zo ongeveer de dagen achter me aan, en ik was niet de enige. Samen wachtten we op een leven dat ooit echt zou gaan beginnen. Eigenlijk alles leidde ons in de juiste banen – iedereen ging weg, kwam weer terug, deed weer mee. Het was komkommertijd; echt nieuws was er niet, en daar lachten we om.

Jongen (17) springt van duikplank in zwembad Spaanse villa en landt op hoofd: ‘‘door het oog van de naald’’

Welke Muggenspray Moet Ik Mee? 5 Vragen En Antwoorden

Komkommertijd* is de verleden zomertijd waarin niks gebeurde, misschien nog een enkele groene waterstaaf werd geoogst. De politiek was op vakantie en er hoefde even lekker helemaal niks. Ik verbaasde me allerminst over de slappe koppen als die hierboven, en legde ze naast me neer. Maar nu, tien jaar later: Jongen (27) slachtoffer onverhoedse groepsmishandeling, overlijdt aan verwondingen – dertien achttienjarigen aangehouden. Tragisch: Jongen (15) doodgestoken bij speeltuin Rotterdam zuidoost – messengeweld onder jongeren neemt toe. De wereld staat in de fik, Valkenburg en China stromen over. We liggen op bed met een -vrijwillig- verhoogde lichaamstemperatuur, of zelfs meer. De Kamer is nog steeds een beschamende bende, maar: iedereen is toch nog even snel op vakantie.

Iemand adviseerde me ooit het nieuws niet meer te volgen, omdat de meest afschuwelijke gebeurtenissen nog altijd de boventoon voeren – met implicaties voor de mentale weerstand als gevolg. Dit vond ik een domme gedachte, maar ik zei er niks van, want ik had dezelfde snobistische neiging in lichtere mate omarmd. Je kunt je dom houden en daar een mooie reden voor formuleren. Iemand anders schreef ooit dat dit nou juist ook het doel van nieuwspresentatie moest zijn: het aan het licht brengen van het uitzonderlijke, helaas vaak afschuwelijke. Elke dag weer geef ik gehoor aan dit ideaal, uit liefde. Zo maak ik ook, elke dag, van het uitzonderlijke een gewoonte.

Komkommertijd was als die afspeellijst met rustgevende natuurgeluiden. Luisterend hiernaar vielen we in slaap, en schrikken we nu wakker van het opgefokte algoritme.


*Het komkommerseizoen was voorheen altijd in de zomer – voor de kwekers een drukke tijd, maar in veel andere vakgebieden was er dan juist niets te doen. Omdat die seizoenen samenvielen, werd komkommertijd meer en meer geassocieerd met het gebrek aan nieuws en activiteiten. Bron: https://onzetaal.nl/taaladvies/komkommertijd.

Valerie Vocking (1997) behaalde haar bachelor kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Gedurende deze tijd was zij hoofdredacteur van tijdschrift Article, en schreef ze voor verschillende online platforms. Vanaf heden volgt ze de opleiding Journalistiek in Leiden. Afwisselend met Twan Vet zal om de week haar column in het Vossenhol verschijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *